Список учебных дисциплин

Учебная дисциплина «Экономика отрасли»
1-48 01 02  Химическая технология органических веществ, материалов и изделий

Цель преподавания дисциплины: приобретение теоретических знаний, практических умений и навыков, формирующих аналитическое мышление у будущих специалистов для решения стратегических и текущих задач, обеспечивающих эффективное функционирование и развитие предприятий (организаций) химической промышленности.

Краткое содержание дисциплины: промышленность и ее отраслевая структура; материальные ресурсы отрасли и эффективность их использования; основные фонды и оборотные средства предприятия и эффективность их использования; персонал промышленного предприятия и показатели его использования; производительность труда, ее показатели и методы измерения; оплата труда на предприятии; издержки предприятия и себестоимость продукции; ценообразование в отрасли; доход, прибыль и рентабельность; инвестиционно-инновационная деятельность на предприятиях отрасли; экономическая и социальная эффективность производства.

Academic discipline "Industry Economics"
1-48 01 02 Chemical technology of organic substances, materials and products

The purpose of teaching the discipline: the acquisition of theoretical knowledge, practical skills and abilities that form analytical thinking in future specialists to solve strategic and current tasks that ensure the effective functioning and development of enterprises (organizations) of the chemical industry.

Discipline summary: industry and its sectoral structure; material resources of the industry and the efficiency of their use; fixed assets and working capital of the enterprise and the efficiency of their use; the personnel of an industrial enterprise and indicators of its use; labor productivity, its indicators and measurement methods; remuneration of labor at the enterprise; enterprise costs and production costs; industry pricing; income, profit and profitability; investment and innovation activities at the enterprises of the industry; economic and social efficiency of production.

Учебная дисциплина «Организация производства и управление предприятием» 1-48 01 02  Химическая технология органических веществ, материалов и изделий

Цель преподавания дисциплины: приобретение студентами теоретических знаний и практических умений анализа организации основного производства, производственной инфраструктуры, технической подготовки производства, научной организации производства; изучение основополагающих идей менеджмента как управления людьми в организации и ознакомление с современными подходами и концепциями менеджмента.

Краткое содержание дисциплины: организация предприятия и его производственная структура; организация основного производства и его технического обслуживания на предприятиях химической промышленности; организация технического контроля производства и качества продукции; организация и нормирование труда; основы стратегического планирования; показатели учета, отчетности и анализа деятельности предприятия; сущность, принципы и методы управления; типы организационных структур управления предприятием; технология и техника управления.

Academic discipline "Organization of production and enterprise management" 1-48 01 02 Chemical technology of organic substances, materials and products

The purpose of teaching the discipline: the acquisition by students of theoretical knowledge and practical skills in the analysis of the organization of basic production, production infrastructure, technical preparation of production, scientific organization of production; study of the fundamental ideas of management as managing people in an organization and familiarization with modern approaches and concepts of management.

Brief course content: organization of the enterprise and its production structure; organization of the main production and its technical maintenance at the enterprises of the chemical industry; organization of technical control of production and product quality; organization and regulation of labor; basics of strategic planning; indicators of accounting, reporting and analysis of the enterprise; essence, principles and methods of management; types of organizational structures of enterprise management; technology and control technology.

Учебная дисциплина «Экономика предприятия»
1–36 09 01 Машины и аппараты пищевых производств

Цель преподавания дисциплины: приобретение теоретических знаний, практических умений и навыков, формирующих аналитическое мышление у будущих специалистов для решения стратегических и текущих задач, обеспечивающих эффективное функционирование и развитие предприятий (организаций).

Краткое содержание дисциплины: промышленность и ее отраслевая структура; основные фонды и оборотные средства предприятия и эффективность их использования; инновационно-инвестиционная деятельность в организациях отрасли; персонал предприятия и показатели его использования; производительность труда, ее показатели и методы измерения; оплата труда на предприятии; издержки предприятия и себестоимость продукции; ценообразование в отрасли; доход, прибыль и рентабельность; экономическая и социальная эффективность производства; основы циркулярной экономики.

Academic discipline "Enterprise Economics"
1–36 09 01 Machines and apparatus for food production

The purpose of teaching the discipline: the acquisition of theoretical knowledge, practical skills and abilities that form analytical thinking in future specialists to solve strategic and current tasks that ensure the effective functioning and development of enterprises (organizations).

Discipline summary: industry and its sectoral structure; fixed assets and working capital of the enterprise and the efficiency of their use; innovation and investment activities in the organizations of the industry; enterprise personnel and indicators of its use; labor productivity, its indicators and measurement methods; remuneration of labor at the enterprise; enterprise costs and production costs; industry pricing; income, profit and profitability; economic and social efficiency of production; the foundations of a circular economy.

Учебная дисциплина «Экономика предприятия»
1–36 20 01 Низкотемпературная техника

Цель преподавания дисциплины: приобретение теоретических знаний, практических умений и навыков, формирующих аналитическое мышление у будущих специалистов (инженеров-механиков) для решения стратегических и текущих задач, обеспечивающих эффективное функционирование и развитие предприятий (организаций).

Краткое содержание дисциплины: предприятие – основной хозяйствующий субъект рыночной экономики; основные средства предприятия и эффективность их использования; оборотные средства предприятия и эффективность их использования; персонал (трудовые ресурсы) предприятия и эффективность его использования; оплата труда персонала предприятия; издержки и себестоимость продукции; результативность деятельности предприятия; инвестиции и инвестиционная деятельность предприятия; инновации и инновационная деятельность предприятия; оценка эффективности производственной деятельности предприятия и технико-экономический выбор технических решений; основы циркулярной экономики.

Academic discipline "Enterprise Economics"
1 - 36 20 01 Low temperature technology

The purpose of teaching the discipline: the acquisition of theoretical knowledge, practical skills and abilities that form analytical thinking in future specialists (mechanical engineers) to solve strategic and current tasks that ensure the effective functioning and development of enterprises (organizations).

A brief outline of the discipline: an enterprise is the main economic entity of a market economy; fixed assets of the enterprise and the efficiency of their use; working capital of the enterprise and the efficiency of their use; personnel (labor resources) of the enterprise and the efficiency of its use; remuneration of the personnel of the enterprise; costs and production costs; the effectiveness of the enterprise; investments and investment activities of the enterprise; innovation and innovative activity of the enterprise; assessment of the efficiency of the production activity of the enterprise and the technical and economic choice of technical solutions; the foundations of a circular economy.

Учебная дисциплина «Организация производства»
1-27 01 01 Экономика и организация производства (по направлениям),
направления специальности 1-27 01 01 - 20 Экономика и организация производства (пищевая промышленность)

Цель преподавания дисциплины: приобретение студентами научно-теоретических знаний и практических навыков по выбору рациональных вариантов организационно-технических решений, обеспечивающих повышение экономической эффективности производства.

Краткое содержание дисциплины: предприятия пищевой промышленности и их производственная структура; производственный процесс и его образующие; типы производства и их характеристика; методы организации производства; производственная мощность предприятий пищевой промышленности; организация оперативно-производственной и ритмичной работы предприятий пищевой промышленности; организация подготовки производства к выпуску новой продукции; сетевое планирование и управление; производственная инфраструктура; организация, управление и контроль качества продукции; организация и нормирование труда; организация материально-технического обеспечения предприятий пищевой промышленности; организация сбыта продукции на предприятиях пищевой промышленности; проектирование и совершенствование организации производства; особенности организации производства на перерабатывающих предприятиях.

Academic discipline "Organization of production"
1-27 01 01 Economics and organization of production (by directions),
specialty areas 1-27 01 01 - 20 Economics and organization of production (food industry)

The purpose of teaching the discipline: the acquisition by students of scientific and theoretical knowledge and practical skills in choosing rational options for organizational and technical solutions that increase the economic efficiency of production.

Summary of the discipline: food industry enterprises and their production structure; production process and its components; types of production and their characteristics; methods of production organization; production capacity of food industry enterprises; organization of operational-production and rhythmic work of food industry enterprises; organization of production preparation for the release of new products; network planning and management; production infrastructure; organization, management and quality control of products; organization and rationing of labor; organization of material and technical support of food industry enterprises; organization of product sales at food industry enterprises; design and improvement of production organization; features of production organization at processing enterprises

Учебная дисциплина «Экономико-математические методы и модели»
1-27 03 01  Управление инновационными проектами
промышленных предприятий

Цель преподавания дисциплины: приобретение теоретических знаний, практических умений и навыков к использованию в практической деятельности современных экономико-математических методов и моделей для оценки эффективности деятельности предприятий (организаций).

Краткое содержание дисциплины: экономико-математическое моделирование как средство принятия эффективных решений; система экономико-математических моделей оптимального планирования и управления; методы и модели корреляционно-регрессионного анализа; экономико-математические методы и модели теории игр; модели сетевого планирования и управления; модель межотраслевого баланса; имитационное моделирования экономических процессов на ЭВМ; экономико-математические модели, сводимые к транспортной задаче.

Academic discipline "Economic and mathematical methods and models"
1-27 03 01 Management of innovative projects
industrial enterprises

The purpose of teaching the discipline: the acquisition of theoretical knowledge, practical skills and abilities for use in practical activities of modern economic and mathematical methods and models for assessing the effectiveness of enterprises (organizations).

Discipline summary: economic and mathematical modeling as a means of making effective decisions; a system of economic and mathematical models of optimal planning and management; methods and models of correlation and regression analysis; economic and mathematical methods and models of game theory; network planning and management models; input-output balance model; computer simulation of economic processes; economic and mathematical models, reducible to the transport problem.

Учебная дисциплина «Управление и развитие команды инновационного проекта»
1-27 03 01  Управление инновационными проектами
промышленных предприятий

Цель преподавания дисциплины: приобретение студентами научно-теоретических знаний и практических навыков в области создания, управления и развития эффективной команды проекта, позволяющих в дальнейшем самостоятельно расширить знания в данной предметной области.

Краткое содержание дисциплины: введение в командообразование; понятие команды, типы команд, практика создания команды инновационного проекта; психологические основы формирования команд; лидерство в команде проекта; формирование команды инновационного проекта; распределение ролей в команде инновационного проекта; особенности мотивации команды проекта; управление конфликтами и стрессами в команде проекта; общение в командной работе; коммуникации в команде; эффективное ведение деловых переговоров при заключении инновационных проектов; оценка результативности и эффективности управления проектными командами.

Academic discipline "Management and development of an innovative project team"
1-27 03 01 Management of innovative projects
industrial enterprises

The purpose of teaching the discipline: the acquisition by students of scientific and theoretical knowledge and practical skills in the field of creation, management and development of an effective project team, allowing them to further independently expand their knowledge in this subject area.

Discipline summary: introduction to team building; the concept of a team, types of teams, the practice of creating a team of an innovative project; psychological foundations of team formation; leadership in the project team; formation of a team of an innovative project; distribution of roles in the team of an innovative project; features of the motivation of the project team; management of conflicts and stresses in the project team; communication in team work; team communication; effective business negotiations when concluding innovative projects; assessment of the effectiveness and efficiency of project team management.

Учебная дисциплина «Организация производства»
1-36 09 01 Машины и аппараты пищевых производств
1-36 20 01 Низкотемпературная техника

Цель преподавания дисциплины: приобретение студентами научно-теоретических знаний и практических навыков по выбору рациональных вариантов организационно-технических решений, обеспечивающих повышение экономической эффективности производства.

Краткое содержание дисциплины: предмет, задачи и содержание курса; предприятия пищевой промышленности и их производственная структура; производственный процесс и его образующие; типы и методы организации производства; производственная мощность предприятия; сетевое планирование и управление разработками; организация оперативно-производственной и ритмичной работы предприятия; организация подготовки производства к выпуску новой продукции; производственная инфраструктура предприятия; организация и нормирование труда.

Educational discipline "Organization of production"
1-36 09 01 Machines and apparatus for food production
1-36 20 01 Low temperature technology

The purpose of teaching the discipline: the acquisition by students of scientific and theoretical knowledge and practical skills in the choice of rational options for organizational and technical solutions that increase the economic efficiency of production.

Discipline summary: subject, objectives and course content; food industry enterprises and their production structure; the production process and its generators; types and methods of organization of production; production capacity of the enterprise; network planning and development management; organization of operational-production and rhythmic work of the enterprise; organization of production preparation for the release of new products; production infrastructure of the enterprise; organization and regulation of labor.

Учебная дисциплина «Экономика предприятия»
1-49 01 01  Технология хранения и переработки пищевого
растительного сырья

Цель преподавания дисциплины: состоит в приобретении теоретических знаний, практических умений и навыков, формирующих аналитическое мышление у будущих специалистов (инженеров-технологов) для решения стратегических и текущих задач, обеспечивающих эффективное функционирование и развитие предприятий (организаций).

Краткое содержание дисциплины: понятие организации, ее основные признаки; основной капитал организации и его воспроизводство; инвестиции и инвестиционная деятельность организации; оборотный капитал организации; трудовые ресурсы организации; производительность труда; оплата труда в организации; затраты на производство и себестоимость продукции; доход, прибыль и рентабельность; налогообложение предприятия; ценообразование в отрасли; оценка эффективности производственной деятельности предприятия; материально-техническое обеспечение предприятий отрасли и сбыт продукции.

Academic discipline "Enterprise Economics"
1-49 01 01 Technology of storage and processing of food
vegetable raw materials

The purpose of teaching the discipline: is to acquire theoretical knowledge, practical skills and abilities that form analytical thinking in future specialists (process engineers) to solve strategic and current tasks that ensure the effective functioning and development of enterprises (organizations).

Discipline summary: the concept of organization, its main features; fixed capital of the organization and its reproduction; investments and investment activities of the organization; the working capital of the organization; human resources of the organization; labor productivity; remuneration in the organization; production costs and production costs; income, profit and profitability; company taxation; industry pricing; assessment of the efficiency of production activities of the enterprise; material and technical support of the enterprises of the industry and sales of products.

Учебная дисциплина «Методы поиска инновационных решений»
1-27 03 01  Управление инновационными проектами
промышленных предприятий

Цель преподавания дисциплины: развивать у обучающихся познавательную активность, творческие способности, формировать активную гражданскую позицию и национальное самосознание; формирование у студентов знания о сущности и содержании методов анализа характеристик изделий и генерации инновационных идей, позволяющих разрабатывать высокоэкономичную и конкурентоспособную продукцию, принимать наиболее эффективные решения, направленные на оптимизацию соотношения «качество/затраты», выявлять резервы снижения затрат на разных стадиях жизненного цикла изделий.

Краткое содержание дисциплины: введение в дисциплину «Методы поиска инновационных решений»; понятие и виды инноваций, жизненный цикл инновации; общая классификация методов поиска инновационных решений; методы психологической активации творческого мышления; Методы, активизирующие перебор вариантов; методы целенаправленного решения творческих задач; методы систематизированного поиска решений; методы стратегической разработки; эвристические методы.

Academic discipline "Methods for finding innovative solutions"
1-27 03 01 Management of innovative projects
industrial enterprises

The purpose of teaching the discipline: to develop students' cognitive activity, creativity, to form an active civic position and national identity; developing students' knowledge of the essence and content of methods for analyzing product characteristics and generating innovative ideas that allow developing highly economical and competitive products, making the most effective decisions aimed at optimizing the quality / cost ratio, identifying cost reduction reserves at different stages of the product life cycle.

Discipline summary: introduction to the discipline "Methods of searching for innovative solutions"; concept and types of innovation, innovation life cycle; general classification of methods for finding innovative solutions; methods of psychological activation of creative thinking; Methods that activate enumeration of options; methods of purposeful solution of creative problems; methods of systematic search for solutions; methods of strategic development; heuristic methods.

Учебная дисциплина
«Государственное регулирование инновационной деятельности»
1-27 03 01 Управление инновационными проектами
промышленных предприятий

Цель преподавания дисциплины: приобретение студентами теоретических знаний, методологии и практики, разработки инновационных проектов организации и предприятий, умение находить способы коммерциализации инновационного потенциала предприятия.

Краткое содержание дисциплины: предмет, содержание и задачи дисциплины «Государственное регулирование инновационной деятельности». Основы теории и методологии инноватики; инновации и инновационная деятельность как объект управления; рынок научно-технической продукции; государственное регулирование инновационной деятельности; наукоемкие отрасли и эффективность их развития; инновационные процессы в организациях. Экономическое обоснование инновационного развития предприятия; национальная инновационная система; интеллектуальная собственность; технологический трансфер; инновационная инфраструктура.

Academic discipline
"State regulation of innovative activities"
1-27 03 01 Management of innovative projects
industrial enterprises

The purpose of teaching the discipline: the acquisition by students of theoretical knowledge, methodology and practice, the development of innovative projects of organizations and enterprises, the ability to find ways to commercialize the innovative potential of an enterprise.

Discipline summary: subject, content and objectives of the discipline "State regulation of innovative activities." Fundamentals of the theory and methodology of innovation; innovation and innovative activity as an object of management; market of scientific and technical products; state regulation of innovative activities; knowledge-intensive industries and the effectiveness of their development; innovative processes in organizations. Economic substantiation of the innovative development of the enterprise; national innovation system; intellectual property; technological transfer; innovative infrastructure.

Учебная дисциплина
«Национальная экономика Беларуси»
1-25 01 08 Бухгалтерский учет, анализ и аудит
(по направлениям), 1-25-01 04 Финансы и кредит

Цель преподавания дисциплины: формирование у студентов понимания категорий «национальная экономика», «народное хозяйство», «производительные силы страны», «структура народнохозяйственного комплекса», «социально-экономическая эффективность», «экономическая безопасность страны» и характеризующих их понятий.

Краткое содержание дисциплины: научные основы национальной экономики; основные макроэкономические показатели и пропорции                                                      национальной экономики; понятие и состав совокупного экономического потенциала страны. Понятие и виды потенциалов национальной экономики; экономический рост; теоретические основы анализа отраслевой структуры национальной экономики; хозяйственные комплексы национальной экономической системы; региональная структура национальной экономики. Понятие региональных комплексов. Региональные социально-экономические                    комплексы Республики Беларусь; проблемы перехода от централизованно планируемой к рыночной экономике; перспективная модель национальной экономики Беларуси. Основные черты социально ориентированной экономической системы; экономическая роль государства в Республике Беларусь. Роль государства в рыночной экономике; экономика Беларуси в системе мирохозяйственных связей.

Academic discipline
"National Economy of Belarus"
1-25 01 08 Accounting, analysis and audit
(by directions), 1-25-01 04 Finance and credit

The purpose of teaching the discipline: formation of students' understanding of the categories "national economy", "national economy", "productive forces of the country", "structure of the national economic complex", "socio-economic efficiency", "economic security of the country" and the concepts that characterize them.

Discipline summary: scientific foundations of the national economy; main macroeconomic indicators and proportions of the national economy; the concept and composition of the total economic potential of the country. Concept and types of potentials of the national economy; the economic growth; theoretical foundations of the analysis of the sectoral structure of the national economy; economic complexes of the national economic system; regional structure of the national economy. The concept of regional complexes. Regional socio-economic complexes of the Republic of Belarus; problems of transition from a centrally planned to a market economy; perspective model of the national economy of Belarus. The main features of a socially oriented economic system; the economic role of the state in the Republic of Belarus. The role of the state in a market economy; economy of Belarus in the system of world economic relations.

Учебная дисциплина
«Организация и нормирование труда»
1-27 01 01 Экономика и организация производства (по направлениям)

Цель преподавания дисциплины: приобретение студентами теоретических знаний и практических навыков исследования, проектирования и организации трудовых процессов, методов исследования трудовых процессов и затрат рабочего времени; методов установления норм труда; организации оплаты труда.

Краткое содержание дисциплины: методологические основы организации нормирования труда; разделение и кооперация труда; организация и обслуживание рабочих мест; содержание трудового процесса; изучение затрат рабочего времени; условия труда и отдыха; методика нормирования; методика нормирования отдельных видов работ; нормативы по труду; управление организацией и нормированием труда на предприятии; организация оплаты и стимулирование труда; экономическая эффективность мероприятий по организации и нормированию труда.

Academic discipline
"Organization and regulation of labor"
1-27 01 01 Economics and organization of production (by directions)

The purpose of teaching the discipline: the acquisition by students of theoretical knowledge and practical skills of research, design and organization of work processes, methods of research of work processes and the cost of working time; methods of establishing labor standards; organization of remuneration.

Discipline summary: methodological foundations of the organization of labor rationing; division and cooperation of labor; organization and maintenance of workplaces; the content of the labor process; study of the cost of working time; working and resting conditions; standardization method; methodology for standardizing certain types of work; labor standards; management of the organization and regulation of labor at the enterprise; organization of payment and labor incentives; economic efficiency of measures for the organization and regulation of labor.

Учебная дисциплина
«Менеджмент»
1-25 01 08  Бухгалтерский учет, анализ и аудит (по направлениям)
1-25 01 04 Финансы и кредит

Цель изучения дисциплины: является приобретение студентами теоретических и практических знаний, способов и инструментов  управления организацией и ее подразделениями, а также получение необходимых профессиональных навыков по формированию системы управления организацией, управлению поведением людей в их совместной деятельности.

Краткое содержание дисциплины: Сущность и понятие менеджмента. Принципы, методы и функции менеджмента. Формальные и неформальные организации. Внутренняя и внешняя среда предприятия. Организационные структуры менеджмента. Деятельность менеджера и требования, предъявляемые к нему. Процесс, методы и модели принятия управленческих решений. Делегирование, ответственность и полномочия в системе менеджмента. Сущность мотивации и контроля в системе менеджмента. Руководство, власть и теории лидерства. Регулирование конфликтов в коллективе. Процесс коммуникаций и эффективность в менеджменте.

Academic discipline
"Management"
1-25 01 08 Accounting, analysis and audit (by areas)
1-25 01 04 Finance and Credit

The purpose of studying the discipline: is the acquisition by students of theoretical and practical knowledge, methods and tools for managing an organization and its divisions, as well as obtaining the necessary professional skills to form an organization management system, to manage the behavior of people in their joint activities.

Discipline summary: The essence and concept of management. Principles, methods and functions of management. Formal and informal organizations. Internal and external environment of the enterprise. Organizational structures of management. The activities of the manager and the requirements for him. The process, methods and models for making managerial decisions. Delegation, responsibility and authority in the management system. The essence of motivation and control in the management system. Leadership, Power, and Leadership Theories. The regulation of conflicts in the team. Communication process and efficiency in management.

Учебная дисциплина
«Прогнозирование и планирование экономики»
1-27 01 01 Экономика и организация производства
(по направлениям)

Цель изучения дисциплины: является формирование у студентов теоретических знаний и практических навыков решения конкретных задач в области планирования и прогнозирования экономического и социального развития страны.

Краткое содержание дисциплины: Основы планирования. Введение в прогнозирование. Методология планирования и прогнозирования. Методы планирования и прогнозирования. Организация планирования и прогнозирования. Планирование и прогнозирование: экономического роста, структуры экономики, цен, инфляции, финансов, трудовых ресурсов, инвестиций, развития науки и техники, развития агропромышленного производства, развития производственной инфраструктуры, сферы обслуживания населения, природоохранной деятельности и рационального использования природных ресурсов.

Academic discipline
"Forecasting and planning of the economy"
1-27 01 01 Economics and organization of production
(by directions)

The purpose of studying the discipline: is the formation of students' theoretical knowledge and practical skills in solving specific problems in the field of planning and forecasting the economic and social development of the country.

Discipline outline: Fundamentals of planning. Introduction to Forecasting. Planning and forecasting methodology. Planning and forecasting methods. Organization of planning and forecasting. Planning and forecasting: economic growth, economic structure, prices, inflation, finance, labor resources, investments, development of science and technology, development of agro-industrial production, development of industrial infrastructure, public services, environmental protection and rational use of natural resources.

Учебная дисциплина
«Делопроизводство»
1-27 01 01 Экономика и организация производства
(по направлениям)

Цель изучения дисциплины: является формирование у студентов понимания важности документационного обеспечения процессов управления, знания нормативных документов по делопроизводству, воспитание культуры делопроизводственной деятельности.

Краткое содержание дисциплины: Общие основы делопроизводства. Государственное регулирование делопроизводства. Понятие и свойства документа. Классификация документов. Структура документа. Требования к оформлению документов. Системы документации. Оформление управленческих документов. Организация работы с документами. Номенклатура дел. Формирование и текущее хранение дел. Подготовка дел к передаче и порядок передачи дел в архив.

Academic discipline
"Office work"
1-27 01 01 Economics and organization of production
(by directions)

The purpose of studying the discipline: is to form students' understanding of the importance of documentation support for management processes, knowledge of regulatory documents on office work, fostering a culture of office work.

Discipline summary: General foundations of office work. State regulation of office work. The concept and properties of the document. Classification of documents. The structure of the document. Requirements for paperwork. Documentation systems. Registration of management documents. Organization of work with documents. Nomenclature of cases. Formation and current storage of cases. Preparation of cases for transfer and the procedure for transferring cases to the archive.

Учебная дисциплина «Менеджмент»
1-25 01 04 Финансы и кредит

Цель изучения дисциплины: является приобретение студентами теоретических и практических знаний, способов и инструментов  управления организацией и ее подразделениями, а также получение необходимых профессиональных навыков по формированию системы управления организацией, управлению поведением людей в их совместной деятельности.

Краткое содержание дисциплины: Сущность и понятие менеджмента. Принципы, методы и функции менеджмента. Формальные и неформальные организации. Внутренняя и внешняя среда предприятия. Организационные структуры менеджмента. Деятельность менеджера и требования, предъявляемые к нему. Процесс, методы и модели принятия управленческих решений. Делегирование, ответственность и полномочия в системе менеджмента. Сущность мотивации и контроля в системе менеджмента. Руководство, власть и теории лидерства. Регулирование конфликтов в коллективе. Процесс коммуникаций и эффективность в менеджменте.

Academic discipline "Management"
1-25 01 04 Finance and Credit

The purpose of studying the discipline: is the acquisition by students of theoretical and practical knowledge, methods and tools for managing an organization and its divisions, as well as obtaining the necessary professional skills to form an organization management system, to manage the behavior of people in their joint activities.

Discipline summary: The essence and concept of management. Principles, methods and functions of management. Formal and informal organizations. Internal and external environment of the enterprise. Organizational structures of management. The activities of the manager and the requirements for him. The process, methods and models for making managerial decisions. Delegation, responsibility and authority in the management system. The essence of motivation and control in the management system. Leadership, Power, and Leadership Theories. The regulation of conflicts in the team. Communication process and efficiency in management.

Учебная дисциплина «Лизинг»
1-27 01 01 Экономика и организация производства (по направлениям),
направление специальности 1-27 01 01 - 20 Экономика и организация производства (пищевая промышленность)

Цель преподавания дисциплины: сформировать у студентов знание о лизинговой деятельности, механизме расчета лизинговых платежей, эффективности осуществления лизинговых сделок.

Краткое содержание дисциплины: лизинг: история возникновения и особенности развития; экономическая сущность лизинга и условия его развития; виды и формы лизинга; механизм заключения лизинговой сделки; методика расчета лизинговых платежей; эффективность лизинговых проектов; международный рынок лизинговых услуг; риски инвестиционных лизинговых проектов.

Educational discipline "Leasing"
1-27 01 01 Economics and organization of production (by directions),
specialty direction 1-27 01 01 - 20 Economics and organization of production (food industry)

The purpose of teaching the discipline: to form students' knowledge of leasing activities, the mechanism for calculating lease payments, the effectiveness of leasing transactions.

Discipline summary: leasing: history of origin and features of development; the economic essence of leasing and the conditions for its development; types and forms of leasing; mechanism for concluding a leasing transaction; methodology for calculating lease payments; the effectiveness of leasing projects; international market of leasing services; risks of investment leasing projects.

Учебная дисциплина
«Планирование на предприятии»
1 – 27 01 01  Экономика и организация производства
(по направлениям)

Цель преподавания дисциплины: приобретение студентами теоретических и практических знаний, способов и методов планирования на предприятии, а также получение необходимых профессиональных навыков по обоснованию плановых решений при организации и управлении предприятием.

Краткое содержание дисциплины: предмет, объект и задачи планирования на предприятии; средства и методы обоснования плановых решений; методология стратегического планирования; методология тактического планирования; методология бизнес-планирования; методология оперативно-календарного планирования; планирование производственной программы; планирование продаж; планирование потребности в материально-технических ресурсах; планирование затрат производства; планирование финансов; планирование труда и персонала; планирование средств на оплату труда; планирование инновационной и инвестиционной деятельности; планирование риска.

Academic discipline
"Planning in the enterprise"
1 - 27 01 01 Economics and organization of production
(by directions)

The purpose of teaching the discipline: the acquisition by students of theoretical and practical knowledge, methods and methods of planning at an enterprise, as well as obtaining the necessary professional skills to substantiate planning decisions in the organization and management of an enterprise.

Discipline summary: subject, object and tasks of planning at the enterprise; means and methods of substantiating planning decisions; strategic planning methodology; tactical planning methodology; business planning methodology; methodology of operational scheduling; production program planning; sales planning; planning the need for material and technical resources; production cost planning; financial planning; planning of work and personnel; planning funds for wages; planning of innovation and investment activities; risk planning.

Учебная дисциплина
«Организация предпринимательской деятельности»
1-27 01 01 Экономика и организация производства
(по направлениям)

Цель преподавания дисциплины: получение студентами теоретических знаний о законодательных основах ведения бизнеса, изучение реальных социально-экономических процессов предпринимательской деятельности, приобретение умений и навыков разработки и практической реализации деловой стратегии развития организации в условиях высокой динамики конкурентной среды.

Краткое содержание дисциплины:  сущность предпринимательства; цели, принципы и функции предпринимательства; законодательная база предпринимательской деятельности; организационно-правовые формы предпринимательства; порядок создания предпринимательских структур; порядок ликвидации и реорганизации предпринимательских структур; предпринимательский риск и его страхование; система налогообложения малого бизнеса в Республике Беларусь;  коммерческая тайна и ее защита; государственная охрана промышленной собственности; этика предпринимательства.

Academic discipline
"Organization of entrepreneurial activity"
1-27 01 01 Economics and organization of production

The purpose of teaching the discipline: is to provide students with theoretical knowledge about the legislative foundations of doing business, study real socio-economic processes of entrepreneurial activity, acquire skills and abilities to develop and implement a business strategy for the development of an organization in a highly dynamic competitive environment.

Summary of the discipline: the essence of entrepreneurship; goals, principles and functions of entrepreneurship; legislative framework of entrepreneurial activity; organizational and legal forms of entrepreneurship; the procedure for creating entrepreneurial structures; the procedure for liquidation and reorganization of entrepreneurial structures; entrepreneurial risk and its insurance; the taxation system of small businesses in the Republic of Belarus; trade secrets and its protection; state protection of industrial property; ethics of entrepreneurship.

Учебная дисциплина «Экономика, менеджмент и маркетинг в отрасли»
1-91 01 01  Производство продукции и организация общественного питания

Цель изучения дисциплины: состоит в приобретении теоретических знаний, практических умений и навыков, формирующих аналитическое мышление у будущих специалистов для решения стратегических и текущих задач, обеспечивающих эффективное функционирование и развитие предприятий (организаций).

Краткое содержание дисциплины: предпринимательство и бизнес-основа рыночных преобразований, продукция и товарооборот общественного питания. Доход в общественном питании. Расходы в общественном питании. Прибыль и рентабельность в общественном питании. Труд и производительность труда. Оплата труда работников предприятия общественного питания. Сущность и содержание менеджмента. Организационные структуры менеджмента. Современные принципы и методы менеджмента. Сущность и содержание маркетинга на предприятии. Маркетинговые исследования рынка.

Academic discipline "Economics, management and marketing in the industry"
1-91 01 01 Production and catering organization

The purpose of studying the discipline: is to acquire theoretical knowledge, practical skills and skills that form analytical thinking in future specialists to solve strategic and current tasks that ensure the effective functioning and development of enterprises (organizations).

Summary of the discipline: entrepreneurship and business-the basis of market transformations, products and turnover of public catering. Income in public catering. Expenses in public catering. Profit and profitability in public catering. Labor and labor productivity. Remuneration of employees of public catering enterprises. The essence and content of management. Organizational structures of management. Modern principles and methods of management. The essence and content of marketing in the enterprise. Marketing market research.

Учебная дисциплина «Организация производства и управление предприятием»
1-53 01 01 Автоматизация технологических процессов и производств

Цель изучения дисциплины: владеть формами и методами планирования и организации производства, технологией принятия и реализации управленческих решений, быть способным осуществлять организационно-технические расчеты для планирования и регулирования производства, выполнять оценку эффективности мероприятий по техническому и организационному развитию производства.

Краткое содержание дисциплины: производственный процесс и его организация во времени. Типы и методы организации производства. Организация подготовки производства к выпуску новой продукции. Организация и нормирование труда. Развитие теории и практики управления. Элементы организации и процесса управления. Типы организационных структур управления предприятием. Управление персоналом.

Academic discipline "Organization of production and enterprise management"
1-53 01 01 Automation of technological processes and productions

The purpose of studying the discipline: to master the forms and methods of planning and organizing production, the technology of making and implementing management decisions, to be able to carry out organizational and technical calculations for planning and regulating production, to evaluate the effectiveness of measures for technical and organizational development of production.

Summary of the discipline: the production process and its organization in time. Types and methods of production organization. Organization of production preparation for the release of new products. Organization and rationing of labor. Development of management theory and practice. Elements of the organization and management process. Types of organizational structures of enterprise management. Personnel manag.

Учебная дисциплина «Управление закупками и сбытом»
1-27 01 01 Экономика и организация производства

Цель изучения дисциплины: приобретение теоретических знаний, практических умений и навыков, формирующих аналитическое мышление у будущих специалистов для решения стратегических и текущих задач, обеспечивающих эффективное функционирование, развитие и управление процессами закупки и сбыта товаров на предприятии (организации). Знать способы осуществления закупочной деятельности, систему государственных закупок, уметь осуществлять сбытовые операции, оценивать эффективность проведения закупочно-сбытовых операций.

Краткое содержание дисциплины: Основы коммерческой деятельности на рынке товаров и ус­луг. Организация хозяйственных связей по поставкам товаров и услуг в организации. Функции и структура службы закупок и сбыта на предприятии. Информационно-аналитическое обеспечение деятельности служб закупок и сбыта. Сбытовая деятельность предприятия. Коммерческая деятельность по закупкам материальных ресурсов. Аутсорсинг.

Academic discipline "Procurement and sales Management"
1-27 01 01 Economics and production organization

The purpose of studying the discipline: the acquisition of theoretical knowledge, practical skills and skills that form analytical thinking in future specialists to solve strategic and current tasks that ensure the effective functioning, development and management of the processes of procurement and sale of goods at the enterprise (organization). Know the methods of procurement activities, the public procurement system, be able to carry out sales operations, evaluate the effectiveness of procurement and sales operations.

Summary of the discipline: Fundamentals of commercial activity in the market of goods and services. Organization of economic relations for the supply of goods and services in the organization. Functions and structure of the procurement and sales service at the enterprise. Information and analytical support for the activities of procurement and sales services. Sales activity of the enterprise. Commercial activity for the procurement of material resources. Outsourcing.

Учебная дисциплина «Теория инноваций»
1-27 03 01 Управление инновационными проектами промышленных предприятий

Цель изучения дисциплины: освоение теории инноваций, основных принципов и подходов к анализу инновационного поведения участников рынка, методов анализа и управления инновационной деятельностью на уровне предприятий и организаций (микроуровень).

Краткое содержание дисциплины: Инновации и их роль в экономике. Концепции технологического развития и инновационного роста. Современная трактовка инноваций и их классификация. Инновационный процесс и инновационная деятельность. Жизненный цикл инновации. Субъекты инновационной деятельности. Влияние инноваций на конкурентоспособность предприятия. Стратегия и задачи инновационного развития. Технологическое и инновационное поведение предприятия. Глобализация и инновационное развитие.

Academic discipline "Theory of innovation"
1-27 03 01 Management of innovative projects of industrial enterprises

The purpose of studying the discipline: mastering the theory of innovation, the basic principles and approaches to the analysis of innovative behavior of market participants, methods of analysis and management of innovation activities at the level of enterprises and organizations (micro-level).

Summary of the discipline: Innovations and their role in the economy. Concepts of technological development and innovative growth. Modern interpretation of innovations and their classification. Innovation process and innovative activity. The life cycle of innovation. Subjects of innovation activity. The impact of innovation on the competitiveness of the enterprise. Strategy and objectives of innovative development. Technological and innovative behavior of the enterprise. Globalization and innovative development.

Учебная дисциплина «Экономика природопользования»
1-25 01 04 Финансы и кредит

Цель изучения дисциплины: изучение теории, практики и навыков, способов и инструментов управления природопользованием, связанными с решением конкретных задач по усовершенствованию эколого-
экономических отношений и принятию правильных экономических решений с учетом их экономических последствий.

Краткое содержание дисциплины: Сущность и содер­жание экономики природопользования. Хозяйственный ме­ханизм природополь­зования. Экономическая оценка природных ресурсов и рацио­нального природо­пользования. Экономическая эф­фективность природоохранных мероприятий. Система планирова­ния и прогнозирова­ния природопользования. Управление природопользованием и правовое регулиро­вание природоохран­ной деятельности.

Academic discipline "Economics of environmental management"
1-25 01 04 Finance and credit

The purpose of the discipline is to study the theory, practice and skills, methods and tools of environmental management related to solving specific tasks to improve environmental and economic relations and making the right economic decisions taking into account their economic consequences.

Summary of the discipline: The essence and content of the economics of environmental management. The economic mechanism of nature conservation. Economic assessment of natural resources and rational use of natural resources. Economic efficiency of environmental protection measures. The system of planning and forecasting of environmental management. Environmental management and legal regulation of environmental protection activities.

Учебная дисциплина «Экономика отрасли»
1-53 01 01 Автоматизация технологических процессов и производств

Цель изучения дисциплины: познакомить будущих специалистов с основами расчета основных показателей организации, знаниями методов организации производства и управления предприятием, анализировать эффективность производственных процессов на предприятии, рассчитывать показатели эффективности использования производственных ресурсов, выявлять резервы и обосновывать направления улучшения их использования, а также навыками их использования в будущей практической деятельности.

Краткое содержание дисциплины: Понятие организации, ее основные признаки и классификация отраслей. Основной капитал организации и его воспроизводство. Оборотный капитал организации. Инвестиции и инвестиционная деятельность организации. Трудовые ресурсы организации. Оплата труда. Доход, производственная программа, прибыль и рентабельность.

Academic discipline "Economics of the industry"
1-53 01 01 Automation of technological processes and productions

The purpose of studying the discipline: to acquaint future specialists with the basics of calculating the main indicators of the organization, knowledge of methods of organizing production and enterprise management, analyze the efficiency of production processes at the enterprise, calculate indicators of the efficiency of the use of production resources, identify reserves and justify ways to improve their use, as well as the skills of their use in future practical activities.

Summary of the discipline: The concept of an organization, its main features and classification of industries. The fixed capital of the organization and its reproduction. The working capital of the organization. Investments and investment activities of the organization. Human resources of the organization. Remuneration of labor. Income, production program, profit and profitability.

Учебная дисциплина «Микроэкономика»
1-25 0108 Бухгалтерский учет, анализ и аудит
(по направлениям)
1-25 01 04 Финансы и кредит

Цель преподавания дисциплины: формирование у будущих специалистов экономического образа мышления на основе исследования закономерностей принятия решений субъектами рынка в условиях экономического выбора.

Краткое содержание дисциплины: введение в микроэкономику; теория поведения потребителя; теория производства фирм; рыночное поведение конкурентных фирм; чистая монополия; олигополия; монополистическая конкуренция; рынки ресурсов; общее равновесие и общественное благосостояние; теория внешних эффектов; информация, неопределенность и риск в экономике; общественные блага; теория общественного выбора.

Academic discipline "Microeconomics"
1-25 0108 Accounting, analysis and audit
(by directions)
1-25 01 04 Finance and credit

The purpose of teaching the discipline: the formation of an economic way of thinking among future specialists based on the study of the laws of decision-making by market participants in the conditions of economic choice.

Summary of the discipline: introduction to microeconomics; theory of consumer behavior; theory of firms' production; market behavior of competitive firms; pure monopoly; oligopoly; monopolistic competition; resource markets; general equilibrium and public welfare; theory of externalities; information, uncertainty and risk in the economy; public goods; theory of public choice.

Учебная дисциплина «Микроэкономика»
1 – 27 01 01 / Экономика и организация производства (по направлениям)/
направление 1-27 01 01 – 20 Экономика пищевых производств;
1 - 27 03 01 Управление инновационными проектами промышленных предприятий

Цель преподавания дисциплины: формирование у будущих специалистов экономического образа мышления на основе исследования закономерностей принятия решений субъектами рынка в условиях экономического выбора.

 Краткое содержание дисциплины: введение в микроэкономику; теория поведения потребителя; теория производства фирм; рыночное поведение конкурентных фирм; чистая монополия; олигополия; монополистическая конкуренция; рынок труда; рынок капитала; предпринимательская способность и экономическая прибыль; рынок земли;

общее равновесие и общественное благосостояние; теория внешних эффектов; информация, неопределенность и риск в экономике; общественные блага; теория общественного выбора.

Academic discipline "Microeconomics"

1 – 27 01 01 / Economics and organization of production (by direction)/
direction 1-27 01 01 – 20 Economics of food production;
1 - 27 03 01 Management of innovative projects of industrial enterprises

The purpose of teaching the discipline: the formation of an economic way of thinking among future specialists based on the study of the laws of decision-making by market participants in the conditions of economic choice.

Summary of the discipline: introduction to microeconomics; theory of consumer behavior; theory of firm production; market behavior of competitive firms; pure monopoly; oligopoly; monopolistic competition; labor market; capital market; entrepreneurial ability and economic profit; land market; general equilibrium and social welfare; theory of externalities; information, uncertainty and risk in the economy; public goods; theory of public choice.

Учебная дисциплина «Макроэкономика»
1 – 27 01 01 / Экономика и организация производства (по направлениям)/
направление 1-27 01 01 – 20 Экономика пищевых производств;

1 - 27 03 01 Управление инновационными проектами промышленных предприятий.

Цель преподавания дисциплины: формирование у будущих специалистов экономического образа мышления, представления о фундаментальных основах и важнейших механизмах функционирования национальной экономики в целом, обучения специалистов принятию эффективных управленческих решений с учетом проводимой в стране макроэкономической политики.

Краткое содержание дисциплины: предмет и методология исследования современной макроэкономики; национальный продукт и способы его измерения; макроэкономическое равновесие на рынке товаров. Модель AD-AS;  макроэкономическое равновесие в модели совокупных доходов и расходов. Потребление, сбережения и инвестиции; национальная денежная система. Денежный рынок. Равновесие на денежном рынке; денежно - кредитная политика государства; циклическое развитие национальной экономики; финансовая система страны. Государственный бюджет; фискальная политика современного государства и ее  воздействие на макроэкономические процессы; макроэкономическое равновесие на товарном и денежном рынках. Модель IS- LM; экономический рост; социальная политика государства; открытая национальная экономика. Платежный баланс и валютная политика страны.

Academic discipline "Macroeconomics"
1 – 27 01 01 / Economics and organization of production (by direction)/
direction 1-27 01 01 – 20 Economics of food production;
1 - 27 03 01 Management of innovative projects of industrial enterprises.

The purpose of teaching the discipline is to form an economic way of thinking among future specialists, an idea of the fundamental foundations and the most important mechanisms of the functioning of the national economy as a whole, training specialists to make effective management decisions taking into account the macroeconomic policy pursued in the country.

Summary of the discipline: the subject and methodology of the study of modern macroeconomics; national product and methods of its measurement; macroeconomic equilibrium in the goods market. The AD-AS model; macroeconomic equilibrium in the model of total income and expenses. Consumption, savings and investments; national monetary system. Money market. Equilibrium in the money market; monetary policy of the state; cyclical development of the national economy; the financial system of the country. State budget; the fiscal policy of the modern state and its impact on macroeconomic processes; macroeconomic equilibrium in the commodity and money markets. IS-LM model; economic growth; social policy of the state; open national economy. The balance of payments and currency policy of the country.

Учебная дисциплина «Макроэкономика»
1-25 0108 Бухгалтерский учет, анализ и аудит
(по направлениям)
1-25 01 04 Финансы и кредит

Цель преподавания дисциплины: формирование у будущих специалистов экономического образа мышления, представления о фундаментальных основах и важнейших механизмах функционирования национальной экономики в целом, обучения специалистов принятию эффективных управленческих решений с учетом проводимой в стране макроэкономической политики.

Краткое содержание дисциплины: предмет и методология исследования современной макроэкономики; национальный продукт и способы его измерения; макроэкономическое равновесие в классической модели; макроэкономическое равновесие на товарном рынке в модели совокупных доходов и расходов; одновременное макроэкономическое равновесие на товарном и денежном рынках: модель IS – LM; совокупное предложение и кривая Филипса; бюджетно-налоговая (фискальная) политика; денежно-кредитная политика; экономический рост; социальная политика государства; макроэкономическое равновесие и макроэкономическая политика в открытой экономике.

Academic discipline "Macroeconomics"
1-25 0108 Accounting, analysis and audit
(by directions)
1-25 01 04 Finance and credit

The purpose of teaching the discipline is to form an economic way of thinking among future specialists, an idea of the fundamental foundations and the most important mechanisms of the functioning of the national economy as a whole, training specialists to make effective management decisions taking into account the macroeconomic policy pursued in the country.

Summary of the discipline: the subject and methodology of the study of modern macroeconomics; national product and methods of its measurement; macroeconomic equilibrium in the classical model; macroeconomic equilibrium in the commodity market in the model of total income and expenses; simultaneous macroeconomic equilibrium in the commodity and money markets: IS – LM model; aggregate supply and the Phillips curve; fiscal policy; monetary policy; economic growth; social policy of the state; macroeconomic equilibrium and macroeconomic policy in an open economy.

Учебная дисциплина «Международная экономика»
1-25 0108 Бухгалтерский учет, анализ и аудит
(по направлениям)
1-25 01 04 Финансы и кредит

Цель преподавания дисциплины: формирование у будущих специалистов экономического образа мышления, представления о важнейших механизмах функционирования мирового хозяйства, раскрыть значение участия отдельной страны в международном разделении труда и других формах международного экономического сотрудничества.

Краткое содержание дисциплины:  международная экономика: черты, этапы становления, структура и тенденции развития мировой экономики; платежный баланс: понятие и структура; международное разделение труда и его формы; свободные экономические зоны как элемент всемирного хозяйства; мировой рынок товаров и услуг и международная торговля; средства регулирования международной торговли; мировой рынок рабочей силы; международная валютно-финансовая система; мировой валютный рынок;  международное движение капитала; международная экономическая интеграция.

Academic discipline "International Economics"
1-25 0108 Accounting, analysis and audit
(by directions)
1-25 01 04 Finance and Credit

The purpose of teaching the discipline is to form an economic way of thinking among future specialists, an idea of the most important mechanisms of the functioning of the world economy, to reveal the importance of the participation of an individual country in the international division of labor and other forms of international economic cooperation.

Summary of the discipline: international economics: features, stages of formation, structure and trends in the development of the world economy; balance of payments: concept and structure; international division of labor and its forms; free economic zones as an element of the world economy; world market of goods and services and international trade; means of regulating international trade; world labor market; international monetary and financial system; world currency market; international capital movement; international economic integration.

Учебная дисциплина «Экономическая теория»
1-25 0108 Бухгалтерский учет, анализ и аудит
(по направлениям)
1-25 01 04 Финансы и кредит

Цель преподавания дисциплины: формирование у студентов представления и знаний основных экономических законов и категорий, овладение экономическим мышлением, умение использовать теоретические знания на практике, приобретение навыков работы с экономической литературой.

Краткое содержание дисциплины:  экономическая теория: предмет и метод; производство: потребности и ресурсы;  проблема выбора в экономике;  экономическая система и собственность; рынок и рыночная экономика; спрос, предложение и рыночное равновесие; эластичность спроса и предложения; основы поведения субъектов рыночной экономики; национальная экономика и ее показатели; денежный рынок; спрос и предложение на денежном рынке, равновесие на денежном рынке;  макроэкономическая нестабильность; финансовая система страны; государственный бюджет; современное мировое хозяйство.

Academic discipline "Economic theory"
1-25 0108 Accounting, analysis and audit
(by directions)
1-25 01 04 Finance and credit

The purpose of teaching the discipline: formation of students' understanding and knowledge of the basic economic laws and categories, mastery of economic thinking, the ability to use theoretical knowledge in practice, acquisition of skills to work with economic literature.

Summary of the discipline: economic theory: subject and method; production: needs and resources; the problem of choice in the economy; economic system and property; market and market economy; demand, supply and market equilibrium; elasticity of supply and demand; fundamentals of behavior of market economy subjects; national economy and its indicators; money market; demand and supply in the money market, equilibrium in the money market; macroeconomic instability; the financial system of the country; state budget; modern world economy.

Учебная дисциплина «Экономическая теория»
по интегрированному модулю «Экономика»
Для студентов неэкономических специальностей

Цель преподавания дисциплины: формирование у студентов представления и знаний основных экономических законов и категорий, овладение экономическим мышлением, умение использовать теоретические знания на практике, приобретение навыков работы с экономической литературой.

Краткое содержание дисциплины:  экономическая теория: предмет и метод; производство: потребности и ресурсы;  проблема выбора в экономике;  экономическая система и собственность; рыночная экономика и ее модели; спрос, предложение и рыночное равновесие; эластичность спроса и предложения; основы поведения субъектов рыночной экономики; рынки факторов производства;  национальная экономика и ее показатели; денежный рынок: спрос и предложение на денежном рынке; равновесие на денежном рынке;  макроэкономическая нестабильность; экономический рост;  социальная политика; современное мировое хозяйство.

Academic discipline "Economic theory" in
the integrated module "Economics"
For students of non-economic specialties

The purpose of teaching the discipline: formation of students' understanding and knowledge of the basic economic laws and categories, mastery of economic thinking, the ability to use theoretical knowledge in practice, acquisition of skills to work with economic literature.

Summary of the discipline: economic theory: subject and method; production: needs and resources; the problem of choice in the economy; economic system and property; market economy and its models; demand, supply and market equilibrium; elasticity of supply and demand; fundamentals of behavior of market economy subjects; factor markets; national economy and its indicators; money market: supply and demand in the money market; equilibrium in the money market; macroeconomic instability; economic growth; social policy; modern world economy.

Учебная дисциплина «Экономическая теория»
1-25 01 08 Бухгалтерский учет, анализ и аудит (по направлениям)

Цель преподавания дисциплины: формирование у студентов представления и знаний основных экономических законов и категорий, овладение экономическим мышлением, умение использовать теоретические знания на практике, приобретение навыков работы с экономической литературой.

Краткое содержание дисциплины: предмет и метод экономической теории; потребности и ресурсы, проблема выбора в экономике; экономическая система; рыночная экономика и ее объективные основы; рыночная экономика как экономическая система; модели рыночной экономики; спрос, предложение и рыночное равновесие, эластичность спроса и предложения; основы поведения субъектов рыночной экономики; национальная экономика и ее показатели; макроэкономическая нестабильность; финансовая система национальной экономики; международная экономика.

Academic discipline "Economic theory"
1-25 01 08 Accounting, analysis and audit (by directions)

The purpose of teaching the discipline: formation of students' understanding and knowledge of the basic economic laws and categories, mastery of economic thinking, the ability to use theoretical knowledge in practice, acquisition of skills to work with economic literature.

Summary of the discipline: subject and method of economic theory; needs and resources, the problem of choice in economics; economic system; market economy and its objective foundations; market economy as an economic system; models of market economy; demand, supply and market equilibrium, elasticity of supply and demand; fundamentals of behavior of market economy subjects; national economy and its indicators; macroeconomic instability; financial system of the national economy; international economy.

Учебная дисциплина «Экономика» (экономическая теория, микроэкономика, макроэкономика)
1-25 01 09 Товароведение и экспертиза товаров

Цель преподавания дисциплины: развитие экономического мышления студентов, формирование базовых экономических знаний на основе изучения экономической науки, создание основ для усвоения других экономических дисциплин и формирования научного мировоззрения.

 Краткое содержание дисциплины: введение в экономику; экономические системы; производство: основные цели, факторы, результаты; рыночная экономика и ее модели; рыночный механизм и его элементы; теория поведения потребителя; теория фирмы; конкуренция и ее виды, основные рыночные структуры; рынки ресурсов; национальная экономика: цели и результаты; общее макроэкономическое равновесие; национальная денежная система, денежный рынок, равновесие на денежном рынке; макроэкономическая нестабильность; финансовая система и финансовая политика государства; социальная политика государства.

Academic discipline "Economics" (economic theory, microeconomics, macroeconomics)
1-25 01 09 Commodity science and examination of goods

The purpose of teaching the discipline: the development of students' economic thinking, the formation of basic economic knowledge based on the study of economics, the creation of foundations for the assimilation of other economic disciplines and the formation of a scientific worldview.

 Summary of the discipline: introduction to economics; economic systems; production: main goals, factors, results; market economy and its models; market mechanism and its elements; consumer behavior theory; firm theory; competition and its types, main market structures; resource markets; national economy: goals and results; general macroeconomic equilibrium; national monetary system, money market, equilibrium in the money market; macroeconomic instability; financial system and financial policy of the state; social policy of the state.

Учебная дисциплина
«Основы предпринимательства»

1-36 20 01 Низкотемпературная техника, 1-36 09 01 Машины и аппараты пищевых производств, 1-48 01 02 Химическая технология органических веществ, материалов и изделий, 1-49 01 01 Технология хранения и переработки пищевого растительного сырья, 1-49 01 02 Технология хранения и переработки животного сырья, 1-53 01 01 Автоматизация технологических процессов и производств (по направлениям), 1-91 01 01 Производство продукции и организация общественного питания

Цель преподавания дисциплины: получение студентами теоретических знаний о законодательных основах ведения бизнеса, изучение реальных социально-экономических процессов предпринимательской деятельности, приобретение умений и навыков разработки и практической реализации деловой стратегии развития организации в условиях высокой динамики конкурентной среды.

Краткое содержание дисциплины:  сущность предпринимательства; цели, принципы и функции предпринимательства; законодательная база предпринимательской деятельности; организационно-правовые формы предпринимательства; порядок создания предпринимательских структур; порядок ликвидации и реорганизации предпринимательских структур; предпринимательский риск и его страхование; система налогообложения малого бизнеса в Республике Беларусь;  коммерческая тайна и ее защита; государственная охрана промышленной собственности; этика предпринимательства.

Academic discipline
"Fundamentals of entrepreneurship"

1-36 20 01 low-temperature technique, 1-36 09 01 Machines and apparatus of food production, 1-48 01 02 Chemical technology of organic substances, materials and products, 1-49 01 01 the Technology of storage and processing of vegetable raw materials, 1-49 01 02 Technology of storage and processing of animal raw materials, 1-53 01 01 automation of technological processes and production (the directions), 1-91 01 01 products and organization of public catering

The purpose of teaching the discipline: students gain theoretical knowledge about the legislative foundations of doing business, study real socio-economic processes of entrepreneurial activity, acquire skills and abilities to develop and implement a business strategy for the development of an organization in a highly dynamic competitive environment.

Summary of the discipline: the essence of entrepreneurship; goals, principles and functions of entrepreneurship; legislative framework of entrepreneurial activity; organizational and legal forms of entrepreneurship; the procedure for creating entrepreneurial structures; the procedure for liquidation and reorganization of entrepreneurial structures; entrepreneurial risk and its insurance; the taxation system of small businesses in the Republic of Belarus; trade secrets and its protection; state protection of industrial property; ethics of entrepreneurship.

Учебная дисциплина
«Экономика предприятия»
1-27 01 01 Экономика и организация производства
(по направлениям), 1-25 0108 Бухгалтерский учет, анализ и аудит
(по направлениям), 1-25 01 04 Финансы и кредит,
1 - 27 03 01 Управление инновационными проектами промышленных предприятий

Цель преподавания дисциплины: «Экономика предприятия»  состоит в приобретении теоретических знаний, практических умений и навыков, формирующих аналитическое мышление у будущих специалистов для решения стратегических и текущих задач, обеспечивающих эффективное функционирование и развитие предприятий (организаций).

Краткое содержание дисциплины: особенности современного этапа развития Республики Беларусь; сущность основных экономических категорий и понятий, методы реализации экономических законов развития предприятия; особенности создания, функционирования и закрытия предприятий различных форм собственности; методы оценки наличия, движения и эффективности использования основных экономических ресурсов предприятия; способы начисления амортизации основных средств; основы финансовой, инновационной и инвестиционной и внешнеэкономической деятельности предприятия в современных условиях;  пути повышения прибыли и рентабельности; научные основы и пути повышения эффективности производства,  поиск экономии всех видов ресурсов.

Academic discipline
"Enterprise Economics"
1-27 01 01 Economics and organization of production
(by directions), 1-25 0108 Accounting, analysis and audit
(by directions), 1-25 01 04 Finance and Credit,
1 - 27 03 01 Management of innovative projects of industrial enterprises

The purpose of teaching the discipline: "Enterprise economics" consists in acquiring theoretical knowledge, practical skills and skills that form analytical thinking among future specialists to solve strategic and current tasks that ensure the effective functioning and development of enterprises (organizations).

Summary of the discipline: features of the current stage of development of the Republic of Belarus; the essence of the main economic categories and concepts, methods of implementing economic laws of enterprise development; features of the creation, operation and closure of enterprises of various forms of ownership; methods of assessing the availability, movement and efficiency of the use of the main economic resources of the enterprise; methods of depreciation of fixed assets; fundamentals of financial, innovation and investment and foreign economic activity of the enterprise in modern conditions;  ways to increase profits and profitability; scientific foundations and ways to improve production efficiency, the search for savings of all types of resources.

Учебная дисциплина
«Экономика в общественном питании»
1-91 01 01 Производство продукции и организация общественного питания

Цель преподавания дисциплины: формирование у будущих специалистов современного экономического мышления, знаний о важнейших экономических категориях, методике анализа, методов планирования, выявление резервов повышения эффективности деятельности, обеспечивающих конкурентоспособность объектов общественного питания.

Краткое содержание дисциплины: особенности современного этапа развития Республики Беларусь; методы оценки наличия, движения и эффективности использования основных экономических ресурсов предприятия; способы начисления амортизации основных средств; основы финансовой, инновационной и инвестиционной предприятия в современных условиях;  пути повышения прибыли и рентабельности; научные основы и пути повышения эффективности производства,  поиск экономии всех видов ресурсов.

Academic discipline
"Economics in public catering"
1-91 01 01 Production and catering organization

The purpose of teaching the discipline: formation of modern economic thinking among future specialists, knowledge about the most important economic categories, methods of analysis, planning methods, identification of reserves for improving the efficiency of activities that ensure the competitiveness of public catering facilities.

Summary of the discipline: features of the current stage of development of the Republic of Belarus; methods of assessing the availability, movement and efficiency of the use of the main economic resources of the enterprise; methods of depreciation of fixed assets; fundamentals of financial, innovative and investment enterprises in modern conditions; ways to increase profits and profitability; scientific foundations and ways to improve production efficiency, the search for savings of all types of resources.

Учебная дисциплина
«Инвестиционное проектирование»
1-27 01 01 Экономика и организация производства
(по направлениям)

Цель преподавания дисциплины: формирование знаний, умений и профессиональных компетенций по основам инвестиционного проектирования, в том числе в организациях агропромышленного комплекса, развитие и закрепление академических и социально-личностных компетенций.

Краткое содержание дисциплины: основы управления инвестициями; основные определения дисциплины; классификация планов, составляемых организациями; гарантия правительства и государственная экспертиза проектов; планирование инвестиционной деятельности в общей системе планирования на предприятии. Формирование инвестиционного портфеля и осуществление работ по оптимизации его состава. Законодательная база Республики Беларусь в области бизнес-планирования. Инвестиции, оценка, виды инвестиционной деятельности. Денежные поступления, притоки и оттоки денежных средств. Экономический срок жизни инвестиций (economic life) и ликвидационная стоимость. Содержание и методика разработки бизнес-плана инвестиционного проекта; оценка и показатели экономической эффективности инвестиций.         Состав источников финансирования инвестиционной деятельности и методы инвестирования. Учет риска и неопределенности в управлении инвестициями. Инвестиционная деятельность и ее государственное регулирование в Республике Беларусь.

Academic discipline
"Investment design"
1-27 01 01 Economics and organization of production

The purpose of teaching the discipline: the formation of knowledge, skills and professional competencies on the basics of investment design, including in organizations of the agro-industrial complex, the development and consolidation of academic and socio-personal competencies.

Summary of the discipline: fundamentals of investment management; basic definitions of the discipline; classification of plans drawn up by organizations; government guarantee and state expertise of projects; planning of investment activities in the general planning system at the enterprise. Formation of the investment portfolio and implementation of work to optimize its composition. The legislative base of the Republic of Belarus in the field of business planning. Investments, valuation, types of investment activities. Cash receipts, inflows and outflows of funds. The economic life of the investment (economic life) and the liquidation value. The content and methodology of the development of the business plan of the investment project; assessment and indicators of the economic efficiency of investments.       The composition of sources of financing for investment activities and investment methods. Accounting for risk and uncertainty in investment management. Investment activity and its state regulation in the Republic of Belarus.

Учебная дисциплина
«Экономика торговой организации»
1 – 25 01 09 Товароведение и экспертиза товаров

Цель преподавания дисциплины: сформировать экономическое мышление и вооружить наряду с другими специальными дисциплинами знаниями, навыками коммерческой деятельности, научить умению эффективно использовать имеющиеся ресурсы в целях наиболее полного удовлетворения потребностей населения и общества, определять экономическую стратегию развития торговли страны, её регионов, организаций, предприятий, оценивать тенденции и закономерности их развития в конкретно складывающихся условиях и принимать эффективные решения, обеспечивающие конкурентоспособность отрасли в целом и её субъектов на потребительском рынке.

Краткое содержание дисциплины: Функции и объект курса. Предмет, задачи и содержание курса «Экономика торговой организации». Методологические основы курса и его связь с другими социально-экономическими и специальными дисциплинами. Сущность товарооборота   предприятий торговли как экономической категории и показателя деятельности. Классификация товарооборота предприятий торговли. Товарооборот на предприятиях общественного питания. Товарные запасы как составляющая товарных ресурсов и необходимое условие для развития товарооборота. Понятие, сущность и классификация товарных запасов. Трудовые ресурсы предприятий торговли. Показатели, характеризующие движение трудовых ресурсов. Производительность и эффективность труда. Оплата труда работников предприятий торговли. Основные фонды   предприятий торговли и общественного питания. Показатели   эффективности использования основных фондов. Оборотные средства предприятий торговли. Показатели эффективности использования оборотных средств и их влияние на конечные результаты хозяйственной деятельности предприятий торговли. Доход как экономическая категория. Виды, состав, роль и значение доходов. Источники формирования доходов. Расходы предприятия. Понятие и сущность издержек обращения. Классификация и состав расходов предприятия. Прибыль и рентабельность. Анализ и оценка финансового состояния предприятий торговли.

Academic discipline
"Economics of a trade organization"
1 – 25 01 09 Commodity science and examination of goods

The purpose of teaching the discipline: to form economic thinking and equip, along with other special disciplines, with knowledge, skills of commercial activity, to teach the ability to effectively use available resources in order to fully meet the needs of the population and society, to determine the economic strategy for the development of trade of the country, its regions, organizations, enterprises, to assess trends and patterns of their development in specific conditions and make effective decisions, ensuring the competitiveness of the industry as a whole and its subjects in the consumer market.

Summary of the discipline: Functions and object of the course. The subject, objectives and content of the course "Economics of a trade organization". Methodological foundations of the course and its connection with other socio-economic and special disciplines. The essence of the turnover of trade enterprises as an economic category and an indicator of activity. Classification of trade turnover of trade enterprises. Turnover at public catering enterprises. Commodity stocks as a component of commodity resources and a necessary condition for the development of trade turnover. The concept, essence and classification of inventories. Labor resources of trade enterprises. Indicators characterizing the movement of labor resources. Productivity and labor efficiency. Remuneration of employees of trade enterprises. Fixed assets of trade and catering enterprises. Indicators of the efficiency of the use of fixed assets. Working capital of trade enterprises. Indicators of the efficiency of the use of working capital and their impact on the final results of economic activity of trade enterprises. Income as an economic category. Types, composition, role and value of income. Sources of income generation. Expenses of the enterprise. The concept and essence of the costs of circulation. Classification and composition of expenses of the enterprise. Profit and profitability. Analysis and assessment of the financial condition of trade enterprises.

Учебная дисциплина
Организация предпринимательской деятельности

1-25 01 08 Бухгалтерский учет, анализ и аудит
(по направлениям)

Цель преподавания дисциплины: получение студентами теоретических знаний о законодательных основах ведения бизнеса, изучение реальных социально-экономических процессов предпринимательской деятельности, приобретение умений и навыков разработки и практической реализации деловой стратегии развития организации в условиях высокой динамики конкурентной среды.

Краткое содержание дисциплины:  сущность предпринимательства; цели, принципы и функции предпринимательства; законодательная база предпринимательской деятельности; организационно-правовые формы предпринимательства; порядок создания предпринимательских структур; порядок ликвидации и реорганизации предпринимательских структур; предпринимательский риск и его страхование; система налогообложения малого бизнеса в Республике Беларусь; коммерческая тайна и ее защита; государственная охрана промышленной собственности; этика предпринимательства.

Academic discipline
Organization of business activity
1-25 01 08 Accounting, analysis and audit

The purpose of teaching the discipline is to provide students with theoretical knowledge about the legislative foundations of doing business, study real socio-economic processes of entrepreneurial activity, acquire skills and abilities to develop and implement a business strategy for the development of an organization in a highly dynamic competitive environment.

Summary of the discipline: the essence of entrepreneurship; goals, principles and functions of entrepreneurship; the legislative framework of entrepreneurial activity; organizational and legal forms of entrepreneurship; the procedure for creating entrepreneurial structures; the procedure for liquidation and reorganization of entrepreneurial structures; entrepreneurial risk and its insurance; the taxation system of small businesses in the Republic of Belarus; trade secrets and its protection; state protection of industrial property; ethics of entrepreneurship.

Учебная дисциплина
Экономика предприятия и основы маркетинга в отрасли
1-49 01 02 Технология хранения и переработки животного
сырья специализации 1-49 01 02 01 Технология мяса и мясных продуктов
специализации 1-49 01 02 02 Технология молока и молочных продуктов

Целью изучения учебной дисциплины «Экономика предприятия и основы маркетинга в отрасли» является получение студентами теоретических знаний, практических умений и навыков, формирующих аналитическое мышление у будущих специалистов для решения стратегических и текущих задач, обеспечивающих эффективное функционирование и развитие организации.

Краткое содержание дисциплины: Предмет, объект и задачи курса. Проблемы и перспективы устойчивого социально-экономического и политического развития Республики Беларусь в современных социокультурных условиях. Понятие организации, ее основные признаки и классификация отраслей. Основной капитал организации и его воспроизводство. Оборотный капитал организации. Пути улучшения использования оборотных средств. Инвестиции и инвестиционная деятельность организации. Методы оценки эффективности принимаемых решений по инвестиционным проектам. Понятие трудовых ресурсов организации, состав и структура промышленно-производственного персонала, источники формирования трудовых ресурсов. Сущность производительности труда и экономическое значение ее роста. Сущность, принципы, функции оплаты труда. Основные направления совершенствования организации заработной платы и обеспечение ее роста. Затраты на производство и себестоимость продукции. Доход, производственная программа, прибыль и рентабельность. Налогообложение предприятия. Ценообразование в отрасли. Оценка эффективности производственной деятельности предприятия и технико-экономический выбор технических решений. Организация технического контроля качества продукции. Сущность и содержание маркетинга на предприятии. Ценовая политика и система товародвижения в маркетинге. Маркетинговые исследования рынка.

Academic discipline
Enterprise economics and fundamentals of marketing in the industry
1-49 01 02 Technology of storage and processing of animal
raw materials specialization 1-49 01 02 01 Technology of meat and meat products
specialization 1-49 01 02 02 Technology of milk and dairy products

The purpose of studying the discipline "Enterprise Economics and fundamentals of marketing in the industry" is to provide students with theoretical knowledge, practical skills and skills that form analytical thinking among future specialists to solve strategic and current tasks that ensure the effective functioning and development of the organization.

Summary of the discipline: Subject, object and objectives of the course. Problems and prospects of sustainable socio-economic and political development of the Republic of Belarus in modern socio-cultural conditions. The concept of an organization, its main features and classification of industries. The fixed capital of the organization and its reproduction. The working capital of the organization. Ways to improve the use of working capital. Investments and investment activities of the organization. Methods of evaluating the effectiveness of decisions made on investment projects. The concept of labor resources of the organization, the composition and structure of industrial and production personnel, sources of formation of labor resources. The essence of labor productivity and the economic significance of its growth. The essence, principles, functions of remuneration. The main directions of improving the organization of wages and ensuring its growth. Production costs and production costs. Income, production program, profit and profitability. Taxation of the enterprise. Pricing in the industry. Evaluation of the efficiency of the production activity of the enterprise and the technical and economic choice of technical solutions. Organization of technical quality control of products. The essence and content of marketing in the enterprise. Pricing policy and product distribution system in marketing. Marketing market research.

Учебная дисциплина
«Экономика, менеджмент и маркетинг в отрасли»
1-49 01 02 Технология хранения и переработки животного сырья специализации 1-49 01 02 01 Технология мяса и мясных продуктов специализации 1-49 01 02 02 Технология молока и молочных продуктов

Цель преподавания дисциплины «Экономика, менеджмент и маркетинг в отрасли» состоит в приобретении теоретических знаний, практических умений и навыков, формирующих аналитическое мышление у будущих специалистов для решения стратегических и текущих задач, обеспечивающих эффективное функционирование и развитие предприятий (организаций).

Краткое содержание дисциплины: Предмет, объект и задачи курса. Проблемы и перспективы устойчивого социально-экономического и политического развития Республики Беларусь в современных социокультурных условиях. Понятие организации, ее основные признаки и классификация отраслей. Основной капитал организации и его воспроизводство. Оборотный капитал организации. Пути улучшения использования оборотных средств. Инвестиции и инвестиционная деятельность организации. Методы оценки эффективности принимаемых решений по инвестиционным проектам. Понятие трудовых ресурсов организации, состав и структура промышленно-производственного персонала, источники формирования трудовых ресурсов. Сущность производительности труда и экономическое значение ее роста. Сущность, принципы, функции оплаты труда. Основные направления совершенствования организации заработной платы и обеспечение ее роста. Затраты на производство и себестоимость продукции. Доход, производственная программа, прибыль и рентабельность. Налогообложение предприятия. Ценообразование в отрасли. Оценка эффективности производственной деятельности предприятия и технико-экономический выбор технических решений. Организация технического контроля качества продукции. Анализ организации основного производства, производственной инфраструктуры, технической подготовки производства, научной организации производства и других важных вопросов, касающихся сферы производства. Изучение основополагающих идей менеджмента как управления людьми в организации. Ознакомление с современными подходами и концепциями менеджмента и маркетинга. Сущность и содержание маркетинга на предприятии. Ценовая политика и система товародвижения в маркетинге. Маркетинговые исследования рынка.

Academic discipline
"Economics, management and marketing in the industry"
1-49 01 02 Technology of storage and processing of animal raw materials specialization 1-49 01 02 01 Technology of meat and meat products specialization 1-49 01 02 02 Technology of milk and dairy products

The purpose of teaching the discipline "Economics, management and marketing in the industry" is to acquire theoretical knowledge, practical skills and skills that form analytical thinking in future specialists to solve strategic and current tasks that ensure the effective functioning and development of enterprises (organizations).

Summary of the discipline: Subject, object and objectives of the course. Problems and prospects of sustainable socio-economic and political development of the Republic of Belarus in modern socio-cultural conditions. The concept of an organization, its main features and classification of industries. The fixed capital of the organization and its reproduction. The working capital of the organization. Ways to improve the use of working capital. Investments and investment activities of the organization. Methods of evaluating the effectiveness of decisions made on investment projects. The concept of labor resources of the organization, the composition and structure of industrial and production personnel, sources of formation of labor resources. The essence of labor productivity and the economic significance of its growth. The essence, principles, functions of remuneration. The main directions of improving the organization of wages and ensuring its growth. Production costs and production costs. Income, production program, profit and profitability. Taxation of the enterprise. Pricing in the industry. Evaluation of the efficiency of the production activity of the enterprise and the technical and economic choice of technical solutions. Organization of technical quality control of products. Analysis of the organization of the main production, production infrastructure, technical preparation of production, scientific organization of production and other important issues related to the sphere of production. The study of the fundamental ideas of management as the management of people in the organization. Familiarization with modern approaches and concepts of management and marketing. The essence and content of marketing in the enterprise. Pricing policy and product distribution system in marketing. Marketing market research

Учебная дисциплина
«Экономика и управление организацией
для специальности 1-33 01 07 Природоохранная деятельность
(по направлениям), направление 1-33 01 07-02 Природоохранная деятельность (экологический мониторинг)

Целью изучения учебной дисциплины: состоит в приобретении теоретических знаний, практических умений и навыков, формирующих аналитическое мышление у будущих специалистов для решения стратегических и текущих задач, обеспечивающих эффективное функционирование и развитие предприятий (организаций)

Краткое содержание дисциплины: предмет, задачи и содержание курса, понятие организации, ее основные признаки и классификация отраслей, основной капитал организации и его воспроизводство, оборотный капитал организации, инвестиции и инвестиционная деятельность организации, трудовые ресурсы организации, производительность труда, оплата труда, затраты на производство и себестоимость продукции, доход, производственная программа, прибыль и рентабельность, экологический налог и налог за добычу (изъятие) природных ресурсов, оценка эффективности производственной деятельности предприятия и технико-экономический выбор технических решений, цели и задачи управления предприятием, элементы организации и процесса управления, организационные структуры управления предприятием.

Academic discipline
"Economics and Organization management
for specialty 1-33 01 07 Environmental protection(by directions), direction
1-33 01 07-02 Environmental protection (environmental monitoring)

The purpose of studying the discipline: consists in acquiring theoretical knowledge, practical skills and skills that form analytical thinking in future specialists to solve strategic and current tasks that ensure the effective functioning and development of enterprises (organizations)

Summary of the discipline: subject, objectives and content of the course, the concept of an organization, its main features and classification of industries, the fixed capital of the organization and its reproduction, the working capital of the organization, investments and investment activities of the organization, labor resources of the organization, labor productivity, wages, production costs and cost of production, income, production program, profit and profitability, environmental tax and tax for the extraction (withdrawal) of natural resources, evaluation of the efficiency of the production activity of the enterprise and the technical and economic choice of technical solutions, goals and objectives of enterprise management, elements of the organization and management process, organizational structures of enterprise management.

Учебная дисциплина
«Введение в специальность»
1-27 03 01  Управление инновационными проектами
промышленных предприятий

Целью изучения учебной дисциплины: ознакомить студентов дневной формы получения образования с историей МГУП, с будущей спе­циальностью, сферой профессиональной деятельности, правами и обязанно­стями студента, организацией учебного процесса, формами и методами усвое­ния материала, организацией труда, этикой взаимоотношений.

Краткое содержание дисциплины: подготовка специалистов экономического профиля в БГУТ и сфера деятельности специалиста в соответствии с выбранной специальностью. Характеристика выбранной специальности и квалификационные требования к специалисту. Права и обязанности студентов. Организация учебного процесса. Материальное обеспечение студентов. Организация труда студентов. Режим труда и отдыха студента.

Academic discipline
"Introduction to the specialty"
1-27 03 01 Management of innovative projects of
industrial enterprises

The purpose of studying the discipline is to familiarize full-time students with the history of MGUP, with the future specialty, the sphere of professional activity, the rights and obligations of the student, the organization of the educational process, forms and methods of mastering the material, the organization of work, ethics of relationships.

Summary of the discipline: training of specialists in the economic profile at BSU and the scope of the specialist's activity in accordance with the chosen specialty. Characteristics of the chosen specialty and qualification requirements for the specialist. Rights and obligations of students. Organization of the educational process. Financial support of students. Organization of students' work. The student's work and rest regime.

Учебная дисциплина
«Маркетинг»
1 – 27 01 01 20 «Экономика и организация производства» направление специальности Экономика и организация производства (пищевая промышленность)
1-25 01 08 «Бухгалтерский учет, анализ и аудит»

Цель изучения дисциплины: ознакомление студентов с современной концепцией маркетинга и моделями (подходами) к ее реализации и выработка на этой основе практических навыков ее использования в деятельности организаций. Данная дисциплина позволяет получить знания, которые способствуют адекватно реагировать на происходящие, на рынке изменения и принимать эффективные управленческие решения.

Целью курса является сформировать у студентов систематическое представление о подходах к изучению и применению теории и практики маркетинга; получить фундаментальные знания и приобрести  практические навыки и умения при решении организационно-экономических проблем в жёстких условиях конкурентной среды, что особенно важно при планировании, разработке и реализации коммуникационной политики предприятий и организаций в целях повышения их инновационного потенциала и оптимизации информационных ресурсов.

Краткое содержание дисциплины: маркетинг и его роль в экономике, процесс управления маркетингом, маркетинговые исследования и маркетинговая информация, маркетинговая среда, маркетинг на рынке производителей и потребительских рынках, сегментирование рынка, разработка и проблемы жизненного цикла товаров как объект маркетинга, измерение и прогнозирование спроса, методы продвижения товаров на рынки, роль маркетинга в организации современных бизнес-процессов, ценовые и неценовые факторы в разработке маркетинговых стратегий выхода на рынки, планирование маркетинга, маркетинговый контроль, маркетинг в сфере некоммерческой деятельности, международный маркетинг.

Academic discipline
"Marketing"
1 – 27 01 01 20 "Economics and organization of production" specialty Economics and organization of production (food industry)
1-25 01 08 "Accounting, analysis and audit"

The purpose of studying the discipline: to familiarize students with the modern concept of marketing and models (approaches) to its implementation and to develop on this basis practical skills for its use in the activities of organizations. This discipline allows you to gain knowledge that helps to respond adequately to the changes taking place in the market and make effective management decisions.

The aim of the course is to form students' systematic understanding of approaches to the study and application of marketing theory and practice; to gain fundamental knowledge and acquire practical skills and abilities in solving organizational and economic problems in a tough competitive environment, which is especially important when planning, developing and implementing communication policies of enterprises and organizations in order to increase their innovative potential and optimize information resources.

Summary of the discipline: marketing and its role in the economy, marketing management process, marketing research and marketing information, marketing environment, marketing in the producer and consumer markets, market segmentation, development and problems of the life cycle of goods as an object of marketing, measurement and forecasting of demand, methods of promoting goods to markets, the role of marketing in the organization of modern business processes, price and non-price factors in the development of marketing strategies for market entry, marketing planning, marketing control, marketing in the field of non-profit activities, international marketing.

Учебная дисциплина
«Менеджмент»
1 – 27 01 01 20 «Экономика и организация производства» направление специальности Экономика и организация производства
(пищевая промышленность)

Целью изучения дисциплины является приобретение студентами теоретических и практических знаний, способов и инструментов управления организацией, а также получение необходимых профессиональных навыков по формированию системы управления организацией, управлению поведением людей в их совместной деятельности. Управленческий труд направлен на организацию всех производственных процессов и обеспечение эффективного функционирования хозяйственной системы в целом.

Краткое содержание дисциплины: Сущность и понятие менеджмента, его содержание и место в системе социально-экономических категорий, исторические периоды развития теории и практики менеджмента, принципы, методы и функции менеджмента, формальные и неформальные организации, внутренняя и внешняя среда предприятия, внутренние переменные организации: цели, структура и задачи организации, основы разработки стратегий развития предприятия, организационные структуры менеджмента, деятельность менеджера и требования, предъявляемые к нему, социальная ответственность и этика менеджмента, процесс, методы и модели принятия управленческих решений, делегирование, ответственность и полномочия в системе менеджмента, делегирование как передача функций, полномочий и ответственности должностному лицу, сущность мотивации и контроля в системе менеджмента, руководство, власть и теории лидерства,  регулирование конфликтов в коллективе, процесс коммуникаций и эффективность в менеджменте.

Academic discipline
"Management"
1 – 27 01 01 20 "Economics and organization of production" specialty Economics and organization of production
(food industry)

The purpose of studying the discipline is the acquisition by students of theoretical and practical knowledge, methods and tools for managing an organization, as well as obtaining the necessary professional skills for the formation of an organization management system, managing the behavior of people in their joint activities. Managerial work is aimed at organizing all production processes and ensuring the effective functioning of the economic system as a whole.

Summary of the discipline: The essence and concept of management, its content and place in the system of socio-economic categories, historical periods of development of the theory and practice of management, principles, methods and functions of management, formal and informal organizations, internal and external environment of the enterprise, internal variables of the organization: goals, structure and objectives of the organization, the basics of developing strategies for the development of the enterprise, organizational structures of management, the activities of the manager and the requirements imposed on him, social responsibility and ethics of management, the process of, methods and models of managerial decision-making, delegation, responsibility and authority in the management system, delegation as the transfer of functions, authority and responsibility to an official, the essence of motivation and control in the management system, leadership, power and leadership theory, conflict management in the team, communication process and efficiency in management.

Учебная дисциплина
«Ценообразование и управление затратами в пищевой промышленности»
1 – 27 01 01 20 «Экономика и организация производства» направление специальности Экономика и организация производства (пищевая промышленность)

Целью изучения дисциплины является обобщение существующих подходов к эффективному управлению затратами, доведение до студентов экономических специальностей ключевых понятий, основных методик и приемов, используемых в ценообразовании на перерабатывающем предприятии, получение прочных знаний о теории и практике рыночного ценообразования, возможности их использования в управленческой деятельности, привить умения и навыки в области методологии ценообразования и управления затратами, а также показать возможность их применения в практической деятельности.

Краткое содержание дисциплины: Теоретические основы ценообразования, цены в механизме функционирования национальной экономики, государственное регулирование ценообразования, ценообразование и антимонопольное регулирование, методы и стратегии ценообразования, цены в экономике предприятия, особенности ценообразования в агропромышленном комплексе и на рынках потребительских товаров и услуг, теоретические и методологические основы ценовой политики на мировом рынке, система управления затратами, сущность и роль затрат, классификация затрат, модели распределения затрат, управление затратами при принятии краткосрочных управленческих решений и решений в области ценообразования, поведение затрат и анализ соотношения «затраты – объем - прибыль», особенности системы «Директ - костинг», система нормативного анализа и «Стандарт – кост», стратегическое управление затратами

Academic discipline
"Pricing and cost management in the food industry"
1 – 27 01 01 20 "Economics and organization of production" specialty Economics and organization of production (food industry)

The purpose of studying the discipline is to generalize existing approaches to effective cost management, to bring to students of economic specialties key concepts, basic techniques and techniques used in pricing at a processing enterprise, to gain solid knowledge about the theory and practice of market pricing, the possibility of their use in management activities, to instill skills in the field of pricing methodology and cost management, as well as to show the possibility of their application in practice.

Summary of the discipline: Theoretical foundations of pricing, prices in the mechanism of functioning of the national economy, state regulation of pricing, pricing and antimonopoly regulation, methods and strategies of pricing, prices in the economy of the enterprise, features of pricing in the agro-industrial complex and consumer goods and services markets, theoretical and methodological foundations of pricing policy on the world market, cost management system, the essence and role of costs, cost classification, cost allocation models, cost management in making short-term management decisions and decisions in the field of pricing, cost behavior and analysis of the cost–volume- profit ratio, features of the Direct -costing system, the system of regulatory analysis and Standard -cost, strategic cost management

Учебная дисциплина
«Управление экономическими рисками»
1 – 27 01 01 20 «Экономика и организация производства» направление специальности экономика и организация производства (пищевая промышленность)

Целью изучения дисциплины является приобретение студентами теоретических и практических знаний, способов и инструментов управления экономическими рисками на предприятиях и в организациях, а также получение необходимых профессиональных навыков по систематизации факторов риска, их ранжировании, оценке вероятности и степени воздействия на хозяйственную деятельность организации. Применение полученных знаний в области управления экономическими рисками будет способствовать эффективному внедрению методов снижения негативных последствий и обеспечение эффективного функционирования хозяйственной системы предприятия в целом.

Краткое содержание дисциплины: Теоретические основы управления экономическими рисками; неопределенность как среда риска в экономике, понятие, основные черты, функции и факторы риска, показатели риска: вероятность возникновения и величина потерь, методологические основы классификации экономических рисков, организация риск-менеджмента на предприятии, стандарты риск-менеджмента, классификация методов идентификации рисков и способы получения исходной информации о рисках, технологии управления экономическими рисками, общие подходы к оценке эффективности методов риск-менеджмента, экономические критерии оценки эффективности риск-менеджмента.

Academic discipline
"Economic risk Management"
1 – 27 01 01 20 "Economics and organization of production" specialty economics and organization of production (food industry)

The purpose of studying the discipline is the acquisition by students of theoretical and practical knowledge, methods and tools for managing economic risks at enterprises and organizations, as well as obtaining the necessary professional skills in systematizing risk factors, ranking them, assessing the likelihood and degree of impact on the economic activities of the organization. The application of the acquired knowledge in the field of economic risk management will contribute to the effective implementation of methods to reduce negative consequences and ensure the effective functioning of the economic system of the enterprise as a whole.

Summary of the discipline: Theoretical foundations of economic risk management; uncertainty as a risk environment in the economy, concept, main features, functions and risk factors, risk indicators: probability of occurrence and magnitude of losses, methodological bases of classification of economic risks, organization of risk management at the enterprise, risk management standards, classification of risk identification methods and methods of obtaining initial information about risks, economic risk management technologies, general approaches to assessing the effectiveness of risk management methods, economic criteria for assessing the effectiveness of risk management.

Учебная дисциплина
«Управление рисками в бизнесе»
второй ступени образования (магистратуры)
специальности 1-27 80 01 Инженерный бизнес

Целью изучения учебной дисциплины: является формирование у магистрантов системы базовых знаний теории и практики управления рисками в бизнесе.

Краткое содержание дисциплины: Основные понятия и теоретические основы управления рисками, классификация рисков на предприятии, система риск-менеджмента на предприятии, идентификация рисков на предприятии, методы оценки и анализа рисков, технологии управления рисками в бизнесе, основы принятия риск-решений, оценка эффективности риск-менеджмента.

Academic discipline
"Risk management in business" of
the second stage of education (master's degree)
specialty 1-27 80 01 Engineering business

The purpose of studying the discipline: is to form a system of basic knowledge of the theory and practice of risk management in business among undergraduates.

Summary of the discipline: Basic concepts and theoretical foundations of risk management, classification of risks at the enterprise, risk management system at the enterprise, identification of risks at the enterprise, methods of risk assessment and analysis, risk management technologies in business, fundamentals of risk decision-making, assessment of the effectiveness of risk management.

Учебная дисциплина
«Ценообразование»
1-25 01 08 «Бухгалтерский учет, анализ и аудит»

Цель учебной дисциплины: раскрыть сущность ценовой политики, показать возможности ее использования в управленческой деятельности и дать будущим специалистам, знания, привить умения и навыки в области методологии ценообразования, а также показать возможность ее применения в практической деятельности.

Краткое содержание дисциплины: Теоретические основы ценообразования,взаимосвязь ценообразования с денежно-кредитной, налоговой и валютной политикой, цены в механизме функционирования национальной экономики,государственное регулирование ценообразования, ценообразование и антимонопольное регулирование, методы и стратегии ценообразования, цены в экономике предприятия, особенности ценообразования в агропромышленном комплексе, тарифы на грузовые перевозки, цены и ценообразование на рынке недвижимости, особенности ценообразования на рынках потребительских товаров и услуг, теоретические и методологические основы ценовой политики на мировом рынке, система цен мирового рынка, особенности формирования цен на конкурентных мировых рынках, ценовая регламентация в международной торговле, ценообразование и таможенно - тарифное регулирование, ценовая политика при заключении внешнеторгового контракта.

Academic discipline
"Pricing"
1-25 01 08 "Accounting, analysis and audit"

The purpose of the discipline: to reveal the essence of pricing policy, to show the possibilities of its use in management and to give future professionals, the knowledge, inculcate skills in the field of pricing methodologies, and also to show the possibility of its application in practice.

Summary of the discipline: Theoretical foundations of pricing, the relationship of pricing with monetary, tax and currency policy, prices in the mechanism of functioning of the national economy, state regulation of pricing, pricing and antimonopoly regulation, pricing methods and strategies, prices in the economy of the enterprise, pricing features in the agro-industrial complex, freight tariffs, prices and pricing in the real estate market, pricing features in the markets of consumer goods and services, theoretical and methodological foundations of pricing policy in the world market, the price system of the world market, features of price formation in competitive world markets, price regulation in international trade, pricing and customs tariff regulation, pricing policy at the conclusion of a foreign trade contract.

Учебная дисциплина «Инновационный менеджмент»
1 – 27 01 01 20 «Экономика и организация производства» направление специальности экономика и организация производства (пищевая промышленность)

Целью изучения дисциплины: Сформировать у студентов систему профессиональных знаний, умений и навыков, достаточных для обоснования, разработки и реализации инновационных решений на уровне предприятия и отрасли.

Краткое содержание дисциплины: Инновации в рыночной экономике, методология инновационного менеджмента, государственная инновационная политика, виды и инструменты инновационной деятельности, трансфер технологий, инфраструктура инновационной деятельности, инновационная деятельность предприятия, современные средства инноватики, особенности технологии управления инновационной деятельностью, эффективность инновационной деятельности, риск в инновационной деятельности      

Academic discipline "Innovation management"
1 – 27 01 01 20 "Economics and organization of production" specialty economics and organization of production (food industry)

The purpose of studying the discipline: To form students' system of professional knowledge, skills and abilities sufficient to substantiate, develop and implement innovative solutions at the enterprise and industry level.

Summary of the discipline: Innovations in the market economy, methodology of innovation management, state innovation policy, types and instruments of innovation, technology transfer, infrastructure of innovation, innovative activity of the enterprise, modern means of innovation, features of innovation management technology, efficiency of innovation, risk in innovation

Яндекс.Метрика